بعد از ثبت شرکت باید بلافاصله با در دست داشتن معرفینامه یا وکالتنامه به ادارهی دارایی محل فعالیت خود مراجعه و نسبت به دریافت کد اقتصادی و تعیین حوزهی مالیاتی اقدام کنید. مدارک مورد نیاز عبارتند از:
1- دریافت و تکمیل دفترچه از خدمات ادارهی دارایی؛
2- دریافت فرمهای مربوطه و تکمیل آنها (واحد ثبت و شناسایی ادارهی دارایی)؛
3- کپی شناسنامه و کپی کارت ملی همهی اعضای هیئت مدیره؛
4- آگهی تأسیس شرکت و تغییرات ثبتی در دو نسخه؛
5 کپی اساسنامهی شرکت؛
6- کپی اظهارنامه یا شرکتنامه و تقاضانامه در شرکتهای غیر سهامی؛
7- کپی آگهی روزنامه رسمی و تغییرات آن؛
8- کپی پروانهی بهرهبرداری یا مجوز تأسیس در صورت موجود بودن؛
9- کپی سند مالکیت اقامتگاه قانونی شرکت که در آگهی تأسیس قید گردیده در صورت استیجاری بودن کپی قرارداد اجاره که به تأیید واحد مالیاتی محل وقوع ملک رسیده باشد؛
10- نامهی شروع یا عدم شروع به فعالیت و کپی آن بعد از ثبت دبیرخانه؛
11- پرداخت مالیات حق تمبر به ادارهی دارایی؛
12- سایر مدارک درخواستی.
مراحل اخذ کد اقتصادی جدید چیست؟
1- به سایت سازمان امور مالیاتی مراجعه کنید.
2- گزینهی ثبت نام الکترونیکی کد اقتصادی در منوی سمت راست صفحه را انتخاب و روی گزینهی ورود به سامانه کلیک کنید.
3- گزینهی سامانهی پیش ثبت نام کد اقتصادی را از صفحه انتخاب کنید.
4- ورود اطلاعات اولیهی درخواستی در سایت و ذخیرهی آنها.
5- پس از طی مراحل در صورت صحیح بودن آدرس و کد پستی و اطلاعات مربوطه بعد از مدتی رمز و کد کاربری از سوی امور مالیاتی برایتان ارسال میشود.
6- پس از دریافت آن (رمز وکد کاربری) مراحل ۱ و ۲ را مجددا تکرار کنید و سپس مرحلهی ۷ را انجام دهید.
7- بعد از طی مراحل ۱ و ۲ در پنجرهی باز شده بر روی متن سامانهی ثبتنام کد اقتصادی کلیک کنید و مطابق اطلاعات خواسته شده و طبق اسناد و مدارک ثبتی آن را تکمیل و ذخیره کنید.
8- در این مرحله که مرحلهی پایانی ثبتنام کد اقتصادی است در صورتیکه ایراد خاصی در ورود اطلاعات نباشد کد اقتصادی جدید برای شما صادر میشود.
9- برای کسب اطلاع از وضعیت ثبتنامی کد اقتصادی خود، هر از گاهی یکبار مراحل ۱ و ۲ را انجام دهید با انتخاب گزینهی پیگیری سریع وضعیت ثبتنام کد اقتصادی و با وارد کردن رمز و کد کاربری خود از آخرین وضعیت کد اقتصادی مطلع میشوید و در صورت وجود اخطار یا اعلام خطا توسط سامانه نسبت به رفع آن اقدام کنید.
الف. اشخاص مکلف به اخذ کد اقتصادی
1- کلیهی اشخاص حقوقی که به امر تولید، توزیع هر نوع کالا، تولید و مونتاژ و همچنین کارهای خدماتی اشتغال دارند؛
2- کلیهی اشخاص حقیقی که به امر تولید، توزیع هر نوع کالا، تولید و مونتاژ و همچنین کارهای خدماتی اشتغال دارند و دارای جواز کسبوکار از مراجع مربوطه یا دارای محلی برای فعالیت تجاری هستند؛
3- کلیهی اشخاص موضوع بندهای ۱-۲-۴ مادهی ۲ قانون مالیاتهای مستقیم اسفندماه ۶۶.
تبصرهی ۱: شعبات یا ادارات تابعهی اشخاص مذکور در بندهای ۳ و ۱ الف این دستورالعمل در تهران و سایر شهرستانها موظف به استفاده از کد اقتصادی مختص به وزرارتخانه، مؤسسات، نهادها و… حسب مورد است.
تبصرهی ۲: منظور از پروانهی کسبوکار از مراجع ذیربط، کلیهی جوازهای کسب یا کار صادره از اتاق صنایع و معادن و بازرگانی، اتحادیههای صنفی، وزارتخانهها و سایر مراجع ذیصلاح است.
تخلفات کد اقتصادی
1- استفاده اشخاص حقوقی و حقیقی از شماره اقتصادی سایرین تحت هر عنوان غیرمجاز و خلاف مقررات است و تعلق مالیات متوجه شخصی است که کد اقتصادی او مورد استفاده قرار گرفته است.
2- هرگونه جعل، تقلب، سوءِاستفاده و تبانی مرتبط با کد اقتصادی خلاف مقررات است و با متخلفین برابر مقررات قانونی برخورد خواهد شد.
3- دریافت هرگونه وجه اضافه بر ارزش کالا جهت درج کد اقتصادی فروشنده یا عدم درج کد اقتصادی خریدار خلاف مقررات است و با متخلفین برابر مقررات برخورد خواهد شد.
4- عدم رعایت مفاد این دستورالعمل از طرف اشخاص ذیربط، از قبیل عدم ارائه یا درج کد اقتصادی طرفین معامله در صورتحساب فروش کالا یا خدمات، خلاف مقررات است و با متخلفین برخورد خواهد شد.
تبصرهی ۱: در صورتیکه فروشنده در هنگام معامله از ارائهی کد اقتصادی خود امتناع ورزد و ارائهی کد اقتصادی را منوط به دریافت مبلغی بیشتر از رقم واقعی نماید خرید کالا بدون کد اقتصادی فروشنده بلامانع است به شرط آنکه گزارش انجام معامله و امتناع فروشنده از ارائهی کد اقتصادی جهت پیگیری قانونی، حداکثر ظرف ۱ ماه به ادارهی کل اطلاعات و خدمات مالیاتی به صورت مکتوب و مستند تسلیم شود.
جریمهی تخلفات کد اقتصادی
در صورت عدم رعایت مفاد این دستورالعمل از طرف اشخاص ذیربط، وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمانهای وابسته از ارائهی هرگونه تسهیلات به این اشخاص خودداری میکند. عدم صدور صورتحساب یا عدم درج کد اقتصادی و همچنین عدم رعایت این دستورالعمل علاوه علاوه بر بیاعتباری دفاتر مربوطه از حیث مالیاتی و جرایم مندرج در مادهی ۸ قانون تعزیرات حکومتی، مشمول جرایم زیر میشود:
1- برای بار اول جریمهای معادل ۲ برابر مبلغ مورد معامله؛
2- برای بار دوم تعطیلی محل کسب یا توقف فعالیت حسب مورد به مدت ۳ ماه؛
3- برای بار سوم حبس تعزیری از ۳ ماه تا ۶ ماه برای اشخاص متخلف و در مورد اشخاص حقوقی برای مدیر یا مدیران مسئول ذیربط.
جریمهی استفاده از کد اقتصادی دیگران
طبق تبصرهی ۱ مادهی ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم، استفادهکنندگان از کد اقتصادی دیگران نسبت به مالیات بر درآمد و همچنین جرایم موضوع این ماده با اشخاصی که کد اقتصادی آنان مورد استفاده قرارگرفته است مسئولیت تضامنی خواهند داشت.