این کتاب علاوه بر به روز آوری بخشهای مختلف آن بخش درآمدهای آن توسعه یافته است. از جمله آن می توان به اضافه شدن نحوه محاسبه مالیات شرکتهای بیمه ای اشاره نمود که در ماده 109 قانون مالیاتهای مستقیم به آن پرداخته شده است و در هیچ کتابی نمی توان آن را پیدا نمود. مطالعه این بخش علاوه بر یادگیری ماده 109 قانون مالیاتهای مستقیم کمک می نماید تا استاندارد 28 حسابداری نیز یادآوری شده و نیز آیین نامه اجرایی ماده 109 نیز آموخته شود چرا که بدون مطالعه این موارد نمی توان به نحوه صحیحی اقدام به محاسبه مالیات شرکتهای بیمه ای نمود.
در این بخش قسمتی از این کتا آورده شده است:
درآمدها و ذخایر در شرکتهای بیمه ای
برای فهم بیشتر این مبحث ابتدا به تعریف قرارداد بیمه (بیمه نامه) میپردازیم، قرارداد بیمه عقدی است كه به موجب آن يك طرف (بيمهگر) متعهد ميشود در ازاى دريافت حق بيمه از طرف ديگر (بيمهگذار)، در صورت وقوع حادثه، خسارت وارده به او يا شخص ذينفع را جبران كند يا مبلغ معینی را به وى يا شخص ذينفع بپردازد.
بیمه زندگی نوعی بیمه مرتبط با حیات یا فوت انسان است که بیمهگر نسبت به پرداخت وجوهی معین براساس رویداد مشخصی، اطمینان میدهد. به بیمههایی غیر از بیمه زتدگی بیمه عمومیاطلاق میگردد.
برای این که یک قرارداد بیمه شامل پیشنهاد، پذیرش و عوض معامله میباشد که عوض معامله همان حق بیمه میباشد. حق بيمه مبلغی است که بیمهگر در ازای پذیرش خطر طبق قرارداد بیمه از بیمهگذار مطالبه میکند.
تاریخ شروع پذیرش خطر توسط بیمهگر طبق قرارداد بیمه را تاریخ شروع پوشش بیمه مینامند.
بيمه اتکايي بیمهای است كه به موجب آن يك طرف (بيمهگر اتکایی) در ازاى دريافت حق بيمه، جبران تمام يا بخشى از خسارت وارده به طرف ديگر (بيمهگر واگذارنده) را بابت بيمهنامه يا بيمهنامههاي صادره و يا قبولى توسط وى، تعهد ميکند. بیمه اتکایی بر دو قسم بیمه اتکایی نسبی و غیر نسبی میباشد. بيمه اتکايي كه به موجب آن بيمهگر اتکایی در قبال دريافت نسبتى از حق بيمه قرارداد بيمه اوليه، تعهد ميکند بههمان نسبت خسارت وارده به بيمهگر واگذارنده را جبران كند را بیمه اتکایی نسبی گویند و نوعى بيمهاتكايى كه در آن بيمهگر اتکایی در قبال دريافت حق بيمه، تعهد ميکند تمام يا بخشى از خسارت مازاد بر سقف از پيش تعيين شده را جبران كند را بیمه اتکایی غیر نسبی گویند.
استانداردهای حسابداری و مصوبات شورای عالی بیمه
- هزینه کارمزد و هزینه صدور نمایندگان بر اساس مصوبات شورای عالی بیمه بر مبنای وصول مطالبات محاسبه و پرداخت می گردد. طبق استانداردهای حسابداری هزینه کارمزد و صدور نمایندگان می بایستی بر مبنای تعهدی محاسبه شود.
- طبق مصوبات شورای عالی بیمه، شرکتهای بیمه ای موظفند ذخایر فنی خود را بر اساس مصوبات شورای عالی محاسبه کنند. مصوبات شورای عالی بیمه، شرکتهای بیمه را ملزم نموده از بابت تضمین تعهدات خود در مقابل خسارات ناشی از حوادث فاجعه آمیز، ذخیره فنی تکمیلی و خطرات طبیعی و ذخیره برگشت حق بیمه در صورتهای مالی منظور نمایند. در حالی که این ذخایر در استانداردهای حسابداری پیش بینی نشده است. طبق استانداردهای حسابداری معیارهای شناخت ذخیره داشتن تعهد فعلی در نتیجه رویدادهای گذشته، محتمل بودن خروج منافع و برآورد اتکا پذیر مبلغ تعهد در تاریخ ترازنامه می باشد. اگر تمام شرایط برقرار باشد شناخت بدهی می تواند اتفاق بیفتد. علت عدم پذیرش این ذخایر توسط استانداردهای حسابداری عدم وجود تعهد فعلی و عدم امکان محاسبه مبلغ ذخیره قابل اتکا است.
- طبق مصوبات شورای عالی محاسبه حق بیمه عاید نشده صرفا بر مبنای فصلی پیش بینی شده است. در حالی که طبق استاندارد حسابداری 28، شیوههای محاسبه حق بیمه عاید نشده در روش تناسب زمانی برای بیمه نامههای سالانه شامل روزانه (1/365)، ماهانه (1/24)، فصلی (1/8) و سالانه (1/2) در نظر گرفته شده است.
منبع: حسابداری مالیاتی چاپ یازدهم